Flow

FLOW
Ik ervaar flow in de baan als moeiteloos golfen; lineaire tijd bestaat niet meer, alles gaat goed en werkt wat je voor ogen hebt. Blijdschap overheerst en er zijn geen gedachten, zeker geen negatieve gedachten. Na een wedstrijd blaak je van energie, het heeft namelijk geen energie gekost om de partij te spelen. Winnaars zijn nooit moe!

Hoe kunnen we de geestelijke energie vrijelijk laten stromen, en op die stroom meegaan?
FLOW
Wij kiezen ervoor om onze energie te steken om een wedstrijd goed te spelen of een matchplay wedstrijd te winnen; dat wordt de taak die voorhanden ligt. Dat doel stellen wij ons, en we zijn uitermate goed gemotiveerd.
Intenties, doelen en motivatie geven richting aan onze geestelijke energie. Zij stellen prioriteiten aan ons brein, ons bewustzijn en de taak die voorhanden ligt: concentreren op de slagen, berekenen van afstand, liggingen onder werpen aan mogelijkheden tot spelen etc.
Zonder intenties, doelen en motivatie zal het niet lang duren of onze gevoelens worden meegezogen in een neerwaartse spiraal. Negatieve emoties als (faal)angst, twijfel en zelfmedelijden leiden tot “psychische entropie”, de toestand waarin wij geen aandacht meer hebben voor de taken die we voorhanden hebben.
Terwijl emoties als (wils)kracht, blijheid, vastberadenheid, zelfverzekerdheid, overtuiging en alertheid toestanden zijn van psychische negentropie. Wij hoeven geen aandacht te schenken aan de negatieve emoties en laten onze geestelijke energie onbelemmerd stromen in de richting van de handeling waarin wij energie willen steken.
Flow doet zich dus voor als er een helder doel voor ogen staat; je staat in je eigen wereld. Je hebt direct feed-back van wat je doet, na iedere slag zie je of je goed gehandeld hebt en hoe je ervoor staat.
Don’t make a shot you can’t handle!
Optimale ervaringen komen vaak voort uit activiteiten waarbij het vermogen om slagen uit te voeren in evenwicht is met de mogelijkheid tot handelen.
PLAY TO YOUR ABILITY.
Als de uitdaging te groot is raakt men gefrustreerd, raakt men ongerust en wordt men angstig.

Worden we geconfronteerd met een grote uitdaging, waarvoor wij alle vaardigheden moeten benutten, is de kans groot dat wij dermate betrokken raken bij onze activiteit dat we in flow raken. Je bent voor 100 % geconcentreerd. In ons bewustzijn is geen ruimte voor afleidende gedachten of irrelevante GEVOELENS.
Het zelfbewustzijn verdwijnt naar de achtergrond, je voelt je sterker dan normaal; uren lijken voorbij te vliegen.
De volledige betrokkenheid die wij ervaren is Flow. De uitdaging en je vaardigheden zijn maximaal.
Hoe in Flow te geraken?
Ik ben ervan overtuigd dat je door mentale vaardigheden aan te leren, de Flow in gang kunt zetten, kunt oproepen. Het is te trainen: leer alle mentale vaardigheden die te maken hebben met:
-Self-Talk
-Zelfvertrouwen
-Visualisatie
-Ontspanning
-Jezelf in je energie zetten

Iets met passie doen: In een non-duale ruimte komen, waarbij je samenvalt met jezelf!!
dat is FLOW!!!

Margriet Baarns
Oktober 2014