Hoe bereik je het optimale prestatieniveau in een wedstrijd?

Maandbeker 1 op 9 mei Strokeplay, back-tees Rijk van Nijmegen 19.16 uur

Het is de wens van iedere sporter om dit niveau te halen om wedstrijden te kunnen winnen; maar hoe doe je dit?
Met mentale training kom je een heel eind, leert de praktijk vandaag.
Hieronder leest u wat mentale training kan betekenen in een wedstrijd. Ik neem de wedstrijd als uitgangspunt om enkele technieken uit te leggen.

Wat gaat er bij mij vooraf aan een wedstrijd ter voorbereiding:
Aangezien dit de eerste  strokeplay wedstrijd is van het seizoen, na de competitie, was ik al dagen van tevoren bezig met de wedstrijd, met name op geregelde tijden visualiseren van de swing. (Afgelopen winter kregen we als team een swing van Mike Bender aangeleerd, die in het begin prima werkte voor mij, maar de impact op de bal en de open stance, die Mike hanteert werkte niet echt voor mij). Onzekerheid nam toe en ik was mijn gedegen ijzerspel kwijt. Nu is het hebben van vertrouwen in de swing cruciaal voor een golfer en was het zaak mijn oude swing weer terug te krijgen! Ik dacht teveel na over de techniek; dit moest ik loslaten. Self confidence is a huge part of the game!
De kracht van verbeelding
en visualisatie werken hier uitstekend voor.
Vele voorbereidingen kun je al op je gemak thuis doen: Op de ochtend zelf nam ik voldoende rust (geen tuin onder handen nemen!); en thuis een half uurtje putten met de swingboog van Dave Pelz. Een goede stroke is cruciaal voor het maken van langere putts, dat weet iedere golfer.
Vervolgens de clubs selecteren voor de baan die ik ga spelen; ik houd rekening met het weer en neem de clubs mee waar ik vertrouwen in heb; dat zijn voor mij 5 wedges!
Vervolgens voorbereiding voor de lunch (scrambled eggs) en klaarzetten voor tijdens de wedstrijd. In ieder geval een fles met Hyland’s Bioplasma ( verschillende zouten die je nodig hebt voor je spieren) en brood, crackers etc.
De pijnlijke plekken op schouder plak ik met een acupunctuur pleister of ik gebruik sportcreme, die de spieren warm houden. Kleding uitzoeken voor de dag is ook belangrijk; wat kan ik verwachten? Neem altijd laagjes mee; windvangers en regenkleding; (verwacht het onverwachte met het Nederlandse weer) ik gebruik de wollen onderkleding van IceBreaker. Wol blijft warm ook al wordt het nat. Een broek die nat kan worden, en snel droogt is ook makkelijk; bij een klein buitje hoef je je niet meteen in je regenpak te hijsen.
Ik zorg dat ik 1- 1,5 uur van tevoren aanwezig bet: ik begin altijd met korte slagen; werk met Dave Pelz als short-game expert en oefen vooral op de 8-15-20-30-40-50 meter met de wedges. Het gaat vooral om het ritme met de clubs.
Even wat yoga oefeningen van tevoren om rug, schouders, nek en armen los te maken. Yoga gebruik ik iedere dag om de spieren lang te houden. Er is een prima boek over geschreven : Roberts, Katherine: YOGA for golfers, a unique Mind-Body approach to golf fitness.
Vervolgens op de driving range loswerken met korte ijzers; houten en de driver; de laatste ballen gebruik ik om naar een bepaald doel te slaan. Dat is het dan.
Aangezien de putting stroke al getraind is test ik alleen de green; gevoel krijgen voor het gras; paar lange putts; wat korte putts.

De start begint met een drive naar rechts; op de andere baan; iets anders dan ik voor ogen had maar met de gedachtentraining; die ik goed beheers is dit geen issue meer. Ik beoordeel en veroordeel mij niet meer na zo’n slag. maak er iets positiefs van! Op de green had ik te maken met een wapperende vlag, vastgehouden door een medespeler. Ik stap uit en vraag hem de vlag vast te houden om de putt te maken, maar mis hierdoor toch de putt. Ik verzoek hem om de volgende keren de vlag gewoon te laten liggen, want ik merk dat als de vlag wordt opgenomen, en degene met de vlag staat redelijk dicht naast mij, in plaats van aan de rand van de green, dat ik dan geneigd ben om sneller te putten dan normaal. ( “schiet even op, ik heb de vlag al klaar om terug te zetten” )
Na een cursus “Flow; gezien vanuit de werking van het brein” door Patrick van der Molen (neuropsycholoog) maakte ik opnieuw kennis met Covey, Stephen R.; De 7 eigenschappen van effectief leiderschap.  Een tijd terug had ik dit boek gelezen en voor mij zijn de cirkels van betrokkenheid en beïnvloeding heel waardevol geweest in mijn golfspel.
Ga voor jezelf eens na welke dingen jou in een wedstrijdsituatie raken. Wat irriteert je? Waar liggen je twijfels? Waar zie je tegenop? Waar ben je bang voor? Wat zou je graag willen veranderen?
Heb je invloed op dingen? Ben je betrokken maar heb je er geen invloed op? Ga je er proactief of reactief mee om? Even in het kort de cirkels:

 Cirkel van
betrokkenheid
Alles waar je emotioneel bij betrokken bent en waar jij door geraakt wordt. Emotioneel ergens bij betrokken zijn is echter wat anders dan er ook daadwerkelijk invloed op hebben.
 Cirkel van invloed Bezig zijn met de vraag hoe je de situatie kunt beïnvloeden. Je voelt dat je zelf het stuur van je leven in handen hebt, dat jíj bepaalt wat je wel doet en wat niet. En je denkt na over hoe je invloed kunt uitoefenen als het gaat om zaken die voor jou belangrijk zijn.
 Proactiviteit Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Je gedrag is afhankelijk van je besluiten, niet van de omstandigheden. Door je vooral te richten op je cirkel van invloed, vergroot je deze cirkel.
 Reactiviteit Je bent vooral bezig met reageren op wat jou overkomt. Als je je vooral richt op de cirkel van betrokkenheid, ben je veel bezig met dingen waar je niets (meer) aan kunt doen. Door je vooral te richten op je cirkel van betrokkenheid, verkleint de cirkel van invloed.

 

Mentale weerbaarheid gaat er ook over pro-actief om te gaan met dingen waarbij  je betrokken bent en waar je invloed op hebt. Je kunt je dan beter op je spel richten.

Proactieve golfers nemen initiatief om een positieve verandering teweeg te brengen. Dat maakt energie vrij bij jezelf. Het is inspirerend te realiseren dat je je respons op een bepaalde situatie kunt kiezen, en daardoor je situatie sterk kunt beïnvloeden. Probeer het eens! Houd wel goed in de gaten dat sportiviteit hoog in het vaandel moet blijven staan!

Het loopt niet erg lekker met de drives; sommigen zijn nog geen 100 meter; maar ik maak het goed met de 2de slag en vooral met chippen en putten. De negatieve gedachten blijven weg; ik keer ze direct om tot een positieve gedachte. Dat is de grote kracht van gedachtentraining: hoe werkt het?
Na een gebeurtenis in de baan b.v. je slaat een slag in de bosjes, komen direct gedachten bij je op; gevoelens en gedrag volgen de gedachten op. Met gedachtentraining kun je invloed uitoefenen op hoe je reageert op zo’n gebeurtenis en verander je onder meer ongewenste gedachten en gevoelens in gewenstegedachten en gevoelens. Daarmee ook je gedrag. Doordat ik de training Mindfulness and stress reduction heb gevolgd, en  met Cognitieve gedrags therapie te maken heb gehad (“Rationeel-emotieve therapie is een vorm van psychotherapie waarbij wordt uitgegaan van een sterk verband tussen de gedachten en de emoties van mensen),  merk dat ik dat ik positief blijf na dit soort slagen. Ik kijk ernaar maak er iets positiefs van en ga door waardoor in (zo lijkt het voor mij) een “eigen” omgeving kom,( within myself ), waar ik slag voor slag sta te spelen en de meest fantastische bunkerslagen naast de vlag leg, approaches vanaf 70 meter voor de green naast de vlag leg, en dat na vaak bedroevende afslagen en fairwayslagen.  In het middengedeelte maak ik 6 parren op een rij, en dat terwijl de ene bui de andere opvolgt. Ik vraag mij niets eens af waarom dit gebeurt; het is de normaalste zaak van de wereld. Iedere putt die valt anker ik met een vuistje; ik voel de wedstrijd en alles lijkt als vanzelf te gaan.

Uiteraard gebeuren er dingen waar je je aan kunt ergeren, maar wil je dat wel? Nee; deal ermee op een manier die voor jezelf prettig is: Ik wacht rustig als een medespeler zijn regenpak aantrekt bij mijn afslag met nogal wat geluid, er een zak brood uit de tas wordt getrokken met veel geknisper. Ik hoor het; ben bewust van wat het doet met mij; en laat het vervolgens los door rustig te wachten tot het geluid over is. Als iedereen zover is dat ik mag spelen is dat prima. Met een vaste routine voor alle slagen kom ik snel in het NU om de bal te slaan. Train de routines! Maar kijk wat nodig is in zo’n routine; dit keer heb ik net iets meer nodig om de onzekerheid uit mijn ijzerslagen te halen, maar ik weet dat er een moment komt dat ik dat niet meer nodig heb.
Ook de gesprekken ( geklets vind ik het vaak) die niets met golf of de wedstrijd te maken hebben, gaan letterlijk langs mij heen; of ik ga er niet echt op in.
Ik zie veel golfers praten over allerlei zaken ( werk en prive), maar realiseer je dat de energie die nodig is om weer tot dat optimale prestatie – of concentratie moment te komen groot is.
Aandacht kunnen richten is een van de betere trainingen in golf. Ebenspracher heeft daar een mooi model voor als het gaat om aandacht te houden in de wedstrijd; analyseer eens waar jij zit gedurende een wedstrijd?

Eberspracher afbeelding
Evenals je aandacht extern en breed te kunnen richten ( de hole die je moet spelen) en extern en smal; de bal die je moet spelen. Heel veel trainen zorgt ervoor dat je snel kunt wisselen tussen de aandachtsgebieden, dus genieten van de natuur om je heen; de vogels die fluiten, de wind om je oren is zeker onderdeel van mijn spel. Ik kan zelfs foto’s maken van luchten of bomen, zwanen en dan de aandacht richten op de bal. Met verschillende oefeningen kun je dat in oefenrondes trainen.
Ik merk bij mijzelf dat ik een hole die ik par had kunnen maken afrond met bogey. Bemerk dat de flow wegzakt; het gebeurt; het kost meer energie om de aandacht te richten. En dat net voor een hole die ik altijd slecht speelde; let op –de, want hole 15 heb ik als “Angstgegner” aangepakt door een (verbeeldings) script te schrijven; dat script zit in mijn hoofd en tegenwoordig komen de gedachten niet eens meer bij mij op als ik de 14de hole heb afgerond.
Iedere golfer heeft wel zo’n hole; “hole tussen de oren” noem ik hem maar. Om het zelfvertrouwen een grote boost te geven, schrijf je een script voor zo’n hole; die je vervolgens vaak leest en visualiseert; en geloof mij…. het werkt.
De drive is recht, iets te hoog maar de 2de slag ligt voor de green.
Toch mis ik weer de put voor par; evenals op de 16de. Ik merk dat ik over winnen of verliezen na ga denken; dus dwing ik mij in het proces te blijven. Slag voor slag. Het zelfvertrouwen is groot en ik ga voor iedere slag, maar de wedstrijd wordt altijd op de laatste 3 holes gespeeld!
Mijn overtuiging en zelfvertrouwen is groot; maar het lichaam doet niet meer 100% wat het moet doen ook al overtuig ik mijnzelf met de gedachte “What the brain believes, the brain conceives”en ik eindig met een 6 en een 7 ( de approach topte ik, en beland in een struik achter de hole) op de laatste hole. Het is inmiddels ruim na 19.00 uur. De teleurstelling over de laatste holes is groot, maar met netto 71 heb ik kans op een top 5. Blij was ik met de eerste prijs; een overwinning komt altijd onverwacht.
Nu loslaten wat had kunnen zijn; iets dat iedere golfer na een ronde goed kan vertellen, als ik en had ik, blijven mij langere tijd achtervolgen. Vandaar de evaluatie; schrijf het op in een boekje; lees het geregeld na neem het mee voor een volgende keer.

Evalueer altijd; daar leer je van!
Wat is het geval geweest de laatste 5 holes?
Ik voelde mij totaal niet moe toen ik binnenkwam; de conditie is goed, maar kan misschien nog beter. Ik raakte uit de flow, misschien wel door de bewustwording dat ik goed speelde en echt rond de handicap 9 zou kunnen eindigen. Wilde te graag de parren nog maken.
Of was het toch het tijdstip van spelen, waar ik normaal gesproken warm zou eten; een lichaam is geconditioneerd; vroeg het op dat tijdstip om iets? Ik wel veel gedronken, gegeten maar dacht niet meer aan eten op de laatste holes, werd in beslag genomen door het spel.
De tip van mijn chiropractor is om veel zuurstof naar de hersenen te sturen op de laatste 3 holes: diep inademen 5 sec., uitademen 5 seconden en dat een aantal keren en op hole 14 een banaan, noten e.d. eten, gezien het tijdstip van de dag. Conditie verbeteren!

Wat KAN er beter voor de volgende keer?
Ik merkte dat ik gedachten had over gemiste parren (kansen), dan dat ik in het moment bleef (Het Hier en Nu) en de beslissing nam om iets behoudender te spelen en de bogey te maken. Vaak kan ik nog heel wat uit de kast halen om de laatste holes par te spelen, maar dat lukt vandaag net niet. Voortaan blijf ik alert de laatste 3 holes, zeker in strokeplay is aanval niet echt nodig. Ik lees in het boek van Bob Rotella, en realiseer mij dat ik bezig was mijn score te te beheersen:
I CAN’ T CONTROL MY SCORE! I can control my thoughts, focus and concentration.

Geïnteresseerd wat mentale training voor U kan doen? Heeft u bepaalde aspecten in uw mentale spel die u tegenhouden om optimaal te presteren? Binnenkort bied ik een online mentale golftraining aan, die ik als kapstok gebruik om van U een betere speler te maken die met wedstrijddruk om kan gaan en vooral het plezier in het spelen behoud!

The GAME says: “You do not own it; you only have it for a while”

Margriet Baarns
mei 2015

golf@margrietbaarns.nl