Zelfvertrouwen en overmoedigheid

Wanneer gaat het zelfvertrouwen over in de overmoedigheid?

“Ik stond op hole 5 oost, en lag met een prima drive op 140 mtr. van de vlag. Je kunt hem als par 5 spelen, rechtdoor, dan de green op en 2 putts maken.
Ik lag voor mijn spel op een afstand naar de green die net haalbaar is. Slag 2 naar de green betekent spelen over een groot stuk waste area; bunkers etc. Ik zei tegen mijzelf dat ik even wilde voelen of ik het moest doen, en de oefenswing was prima; dacht nog; niet teveel stilstaan, direct door, en hakte in de grond, omdat de bal sidehill lag; de bal rolde 2 meter verder ( gelukkig) anders was de ellende nog groter geweest. Te snel gespeeld, de voeten een fractie teveel midden van de bal gespeeld!
Toen kon ik niet anders dan met de ijzer 6 voor de green te gaan, ik was teleurgesteld en boos dus die club haalde ik om en kwam op een lastige positie boven de hole uit; het werd uiteindelijk een 6.
Terwijl de gangbare weg mij een veel reëlere kans had gegeven op een 5; dat is altijd speculeren, maar wat mij nu intrigeert is; waarom ging ik ervoor?; met een superscore op de kaart?
Niet om mijn medespelers te imponeren, dat weet ik zeker; ik werd uitgedaagd door de baan; speelde ik wel met de capaciteit die ik heb?, of was ik overmoedig?
Play to your ability! Tegenover een slag met high risk; high reward! Ik speel ze wel vaker…….
Maar was het moment om het te doen goed?: nee, dat weet ik nu zeker! 2 holes ervoor heb ik ook zoiets overwogen en niet gedaan; opgelegd, en uiteindelijk met slag 3 naast de vlag gespeeld en voor par uitgeholed. “Slim gespeeld” dacht ik nog. Een hole later was het al anders.
Tja, hoe zoiets te vermijden?; het spel, de golfbaan is juist zo aangelegd dat dit soort momenten voorbij komen……..een mentale les; herkenning is een eerste vereiste om een verandering in gang te zetten.
Augustus 2014